1033 Budapest, Vörösvári út 93. | Telefon: +36 1 388-69-00
Erste Altofener Deutsche Nationalitätenschule
~ Alapítva 1869 ~

Erasmus+ projekttalálkozó iskolánkban

Iskolánk egy kétéves Erasmus + programban vesz részt, melynek október 2-7-ig a házigazdája lehetett. A német nyelvű projekt témája eredeti nyelven „Artenvielfalt gegen Artensterben”, azaz a biodiverzitás, a kihalófélben lévő állatok, növények védelme.

Vendégeink, 28 tanuló és 9 pedagógus Németországból, Olaszországból és Litvániából érkeztek hozzánk. Partnereinket vasárnap délután fogadtuk a vendéglátó családokkal. Hétfőn délelőtt az ismerkedésé volt a fő szerep. Minden résztvevő ország bemutatkozott, mindenki korosztályának, affinitásának megfelelően választotta ki a koncepciót. A prezentációkat közös népdaléneklés, majd játékos, ismerkedő feladatok következtek csoportmunkában.

Az iskola udvarán egy solymász vezette be a diákokat az állatok világába. Délután városnéző busszal tekintettük meg Budapest nevezetességeit. Október 4-én, az Állatok világnapján az Állatkertbe látogattunk el, ahol felkerestük az eredeti élőhelyükön veszélyeztetett, kipusztulófélben lévő állatfajokat. Az állatkerti, városligeti séta, a Magyar zene Háza, a Vajdahunyadvár lenyűgözte a vendégeket. Délután a Budai várat és a Halászbástyát vettük be.

Szerdán vendégeinkkel buszra szálltunk és elutaztunk Poroszlóra a Tisza-tavi Ökocentrumba. Az Ökocentrumban a természethez közel megtekintettük a Tisza-tó és környezetének állat- és növényvilágának értékeit. A kishajós kiránduláson ízelítőt kaptunk a Tisza-tó hangulatából, testközelből megfigyelhettük a gyönyörű környezetet, madárvilágot.

Csütörtökön a Budai-hegyekben túráztunk, a növényvilágot figyeltük meg közelebbről. Az erdei iskolában csoportokban dolgoztak a diákok, bodzatollat, fából medált barkácsoltak. A hármashatárhegyi kilátóból gyönyörű látvány tárult elénk. A délutánt a vendégek a családokkal töltötték: volt, aki Szentendrén járt, volt, aki a Margitszigeten bringó-hintózott vagy a családdal közös olasz vacsorát készített.

A vidám hangulatú kirándulásokon, foglalkozásokon sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk tanulóinknak a partnerintézmények résztvevőivel, szoros barátságok születtek. Igaz volt ez diákra, tanárra egyaránt, sok kellemes beszélgetés, kirándulás emlékével váltunk el egymástól, mindenki fájó szívvel utazott haza.

A projekttalálkozó lehetőséget adott tanulóinknak, vendégeinknek az idegen nyelvi kommunikációra, hogy megismerkedjenek egymás kultúrájával, hagyományaival, betekintést nyerhettek a magyar családok mindennapjaiba. Köszönjük a családoknak, hogy a projekttalálkozóra érkező külföldi tanulók vendéglátásáról gondoskodtak!