1033 Budapest, Vörösvári út 93. | Telefon: +36 1 388-69-00
Erste Altofener Deutsche Nationalitätenschule
~ Alapítva 1869 ~

Az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola 2016 szeptemberétől egy kétéves nemzetközi projektben vesz részt az Erasmus+ program keretén belül. Az Erasmus+ támogatja a tanítás és a tanulás minőségének javítását, lehetőséget nyújt arra, hogy a pedagógusaink, diákjaink európai partnerekkel dolgozzanak együtt, fejlesszék nyelvi kompetenciáikat.

A németországi Albert Schweitzer Gymnasium koordinálásával kapcsolódott be iskolánk az olasz, a szlovén, a litván és a lengyel partneriskolákkal együtt az Erasmus + programba, mely két évre szóló együttműködést alapoz meg. Projektünk címe: „Internationaler Essentdecker” – „Nemzetközi ízek nyomában”. A projekt célja, hogy a közös munka során az egészséges életmódról, táplálkozásról, étkezési formákról szerzett ismereteinket, tapasztalatainkat egymásnak továbbadhassuk, megismerjük a különböző kultúrák, nemzetek étkezési szokásait.

Szeptember végén az intézményvezetők és koordinátorok olaszországi projekttalálkozójával indult el a program. A találkozó fő célja a partnerek megismerkedése, a projekt súlypontjainak, főbb célkitűzéseinek, az időterv és a várható eredmények megbeszélése volt. A hét során betekintést nyerhettünk az olasz partneriskola mindennapjaiba, tanítási órákat látogattunk, megismerkedtünk a város nevezetességeivel. A partnerek vendégszeretete, az olasz konyha különlegességei felejthetetlenné tették az első utazást.

Iskolánkban október 15-én az Élelmezés Világnapja alkalmából szerveztük meg projektindító napunkat. Ezen a napon tanulóink megismerkedtek az Erasmus+ programmal, prezentációkat, plakátokat készítettek a partnerországokról. A projekt témájához kapcsolódóan az egészséges táplálkozás jegyében az osztályok az életkori sajátosságoknak megfelelően foglalkoztak a táplálékpiramissal, gyümölcssalátát, idénykalendáriumot, receptes füzetet készítettek, bevásárló listát állítottak össze egy meghatározott pénzösszegből. Felsőseink betekintettek Mátyás király konyhájába, gasztronómiai kronológiában búvárkodtak. Mindezek mellett az élelmezési világnapra emlékezvén a sok helyen még mindennaposnak számító éhezésre és a fejlett világ élelmiszerpazarló életmódjára is felhívtuk a gyerekek figyelmét.

Meghirdettük Logótervező pályázatunkat, melyre nagyon sok szép alkotás készítettek alsó és felső tagozatosaink. A legjobb logó részt vesz a nemzetközi megmérettetésben november végén a Lengyelországban megrendezésre kerülő partnertalálkozón. Bízunk benne, hogy további programjaink is emlékezetessé teszi tanulóink számára a kalandozást „Az egészséges táplálkozás, táplálkozási szokások…” birodalmában.

Kollárné Mázsi Krisztina
koordinátor